Jeu de Boules zorgt voor plezier voor jong en oud. Het spel is razend populair en groeit nog in populariteit vanwege de opkomst van het indoor Jeu de Boulen. Vooral onder jongeren is dat geliefd in combinatie met een borrel. Het spel van de Fransen wordt veelal gespeeld als vakantiebezigheid, hobby of sport. Maar hoe leg je eigenlijk een Jeu de Boules baan aan? En welke typen halfverharding zijn daarvoor geschikt?
De standaard afmeting van een Jeu de Boules baan is 3 x 13 meter of 4 x 15 meter. Een Jeu de Boulesbaan is meestal opgebouwd uit drie lagen:
1. Drainerende funderingslaag: laagdikte ca. 20 á 25 cm
2. Halfverharding basislaag: laagdikte ca. 10 cm
3. Afstrooi-(top)laag, dikte ca. 0,5 á 1 cm
De lokale bodemgesteldheid, de toegepaste materialen en de wijze van verwerking bepalen uiteindelijk de kwaliteit van de baan.
Check allereerst de lokale ondergrond voordat u begint met het opbouwen van de baan. Op een natte kleigrond moeten er drainerende maatregelen worden getroffen. Op een zandgrond die voldoende drainerend is, is niet per definitie een extra funderingslaag benodigd.
Een goede waterhuishouding is essentieel voor een baan die lang meegaat. Zorg ervoor dat de gehele opbouw van de baan een “open structuur” heeft en ook houdt.
Gebruik GEEN funderingsmaterialen als beton- of menggranulaat. Deze materialen kunnen cementresten bevatten die nog een bindende werking hebben. Dat kan zorgen voor een funderingslaag die geen water doorlaat. Indien nodig graaft u een deel van de bestaande ondergrond af. Deze laag vervangt voor een laag drainzand (ca. 15-20 cm). De Beijer levert drainzand, los gestort of in bigbags (van 0,5 of 1 m3). De afgegraven grond kunt u elders hergebruiken of afvoeren naar de gemeentewerf.
Bovenop de funderingslaag komt een basislaag van halfverharding. Halfverharding is een relatief harde laag dat na verdichting uithardt. Elk type halfverharding heeft een andere wijze van verharding. Dolomietsoorten binden door de aanwezigheid van kalk. Anderen door bv leem of hebben enkel een hoge haakweerstand. Een halfverharding ten behoeve van een Jeu de Boulesbaan heeft vaak de korrelgradatie van tussen 0/8 tot 0/12 mm. Er zijn zeer veel typen halfverharding op de markt, maar welk type is het meest geschikt voor een jeu de boulesbaan?
Aquado
Aquado® is een unieke waterdoorlatende halfverharding met een natuurlijke uitstraling. Het product is verkrijgbaar in maar liefst vijf sprekende kleuren:
Download productinformatie Aquado®
Andere veelgebruikte toplagen zijn Quarzitische Grauwacke Flachkorn 0/12 mm en Dolomietsplit 0/10 mm (ook wel Gralux).
Afhankelijk van welk type halfverharding men gebruikt, kan er worden gekozen om de toplaag af te strooien met een dunne laag split (ca. 0,5 tot 1 cm) in de fractie 2/6 mm. Dat kan een split zijn in diverse kleuren. De Beijer heeft in deze maat Quarzitische Grauwacke split, Morainesplit en Basaltsplit beschikbaar. Dat kan worden geleverd of afgehaald, los gestort of in bigbags.
Een goede waterhuishouding in en rond de baan is de basis voor een duurzame baan. Een drainlaag zorgt ervoor dat de baan altijd bespeelbaar is, regenwater wordt snel afgevoerd en capillaire (op)stijging van grondwater voorkomen wordt. Hierdoor wordt verzadiging van de halfverharding-/basislaag tot een minimum beperkt. Advies Indien nodig (zwarte)grond van maaiveld afgraven. Aanbrengen fundering laag van minimaal 20 cm (grof) drainagezand.
De halfverharding dient u aardvochtig aan te brengen in een laagdikte van ca. 10 cm op de drainerende fundering. Om de afwatering van oppervlakte water te bevorderen is het aan te bevelen om het oppervlak van de Jeu de boules baan met een licht afschot, dan wel tonrond af te rijen. De helling moet de afwatering bevorderen, maar moet dusdanig binnen de perken blijven dat het spel er niet door beïnvloed wordt. Hierna het materiaal verdichten met een wals. Let op: Bij het verdichten geen te zware trilplaat (slagkracht<20 KN) of te zware wals (2,5 tonswals bij voorkeur combiwals tril-rol en bandenstel) gebruiken in verband met het verbrijzelen van het materiaal, waardoor er teveel fijne delen ontstaan.
Neem voor een gedetailleerd verwerkingsadvies contact met ons op.
De Beijer biedt een ruime keuze aan bouwgrondstoffen, veelal geproduceerd en geleverd uit eigen groeve. We produceren en leveren al ruim vijfenzestig jaar steenachtige producten aan verschillende afnemers uit allerlei markten en voor velerlei toepassingen. Dit gebeurt in eigen beheer, van steenwinning tot en met het transport naar de klant. Efficiency staat daarbij voorop. Let op: Wij leveren niet direct aan particulieren en hoveniers, maar werken met dealers door heel Nederland.
Meer weten over ons ruime aanbod? Bekijk ons totale aanbod halfverharding hier: https://www.debeijerbv.com/product-categorie/halfverhardingen/
Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.